سگ شکاری یا معادل انگلیسی Hunting dog به نوعی از سگ گفته می شود که با هدف شکار همراه انسان می شود. این سگها از نظر هوش و استعداد، قدرت بدنی، حس بویایی و بینایی قوی، سرعت و چالاکی و آموزشپذیری از سایر سگها متمایز هستند. تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا با انواع سگ های شکار، محبوب ترین نژادهای آن و موارد بکارگیری آنها آشنا شوید.
تاریخچه استفاده انسان ها، از سگ های شکاری در شکارهایشان
رابطه انسان و سگ به هزاران سال پیش باز میگردد و شواهد نشان میدهد که سگهای شکاری از همان ابتدا نقشی مهم در زندگی انسان داشتهاند. اولین سند تاریخی مربوط به نقاشیهای غاری در اسپانیا و فرانسه است که قدمت پانزده هزار ساله دارند و سگهایی را در حال شکار با انسان نشان میدهند. در کتب و اسناد تاریخی کشور های مختلف از جمله مصر باستان، چین، روم و یونان ثبت شده است که همگیشان با سگ های شگاری آشنایی داشته اند و از آنها استفاده می کرده اند. جلوتر که بیاییم، در قرون وسطی، سگهای شکاری به عنوان نمادی از ثروت و قدرت به حساب میآمدند و اشراف زادگان و اشراف و نجیب زادگان از آنها برای شکار و تفریح استفاده میکردند.
انواع سگ های شکاری
سگهای شکاری بر اساس نوع شکار، بو، بینایی یا ترکیبی از هر سه به دستههای مختلفی تقسیم میشوند سگهای شکاری یک دسته بندی کلی به صورت زیر است :
1.سگ های تازی
سگهای تازی به جنگندگی و سرعت زیاد شناخته میشوند. آنها برای شکار حیواناتی مانند خرگوش، آهو و گوزن استفاده میشوند.
معروف ترین نژاد سگ های تازی :
- سگ تازی
- سگ ویپت
- سگ بورزوی
2. سگ های لوچر
سگهای لوچر به بدن عضلانی، باریک و چابکی بالا شناخته میشوند. آنها برای شکار حیواناتی مانند خرگوش، روباه و گراز وحشی استفاده میشوند.
معروف ترین نژاد سگ های لوچر :
- سگ سالوکی
- سگ ایردیل تریر
- سگ گری هوند
3. سگ های تریر
سگهای تریر به حس بویایی قوی و شجاعت زیاد شناخته میشوند و از آنها برای شکار حیواناتی مانند موش، گورکن و روباه استفاده میشود.
معروف ترین نژاد سگ های تریر :
- سگ جک راسل تریر
- سگ فاکس تریر
- سگ یورکشایر تریر
4. سگهای باسنجی
سگهای باسنجی با حس بویایی فوق العاده قوی و صدای منحصر به فرد خود شناخته میشوند. آنها برای شکار حیواناتی مانند گوزن، خرگوش و گراز وحشی استفاده میشوند.
معروف ترین نژاد سگ های باسنجی :
- سگ بیگل
- سگ بلادهاوند
- سگ باسنجی
5. سگ های آبی
این نوع سگ ها توانایی بالایی در شنا کردن دارند و برخی از نژاد های آنها تا عمق ۱۰ متر هم شیرجه می زنند. این نوع از سگ های شکاری برای شکار پرندگان آبزی تربیت می شوند.
معروف ترین نژاد های سگ آبی :
- سگ رتریور
- سگ اسپانیل
- سگ پودل
6. سگهای پرنده
سگهای پرنده یکی دیگر از انواع سگ های شکاری است. این سگ ها به چابکی و سرعت عکس العمل معروف هستند و بعضی از آنها می توانند در پرش درجا تا ۳ متر هم بپرند. از این نژادها برای شکار پرندگان به صورت زنده یا مرده استفاده میشود.
معروف ترین نژاد سگ های پرنده :
- سگ پوینتر
- سگ ستر
- سگ گریفون
حتما بخوانید :
معرفی انواع سگ آپارتمانی
ویژگی های سگ شکاری اصیل
نقطه مشترک همه سگهای شکاری قدرت بالای آنها در بوییدن است اما سگ شکاری اصیل دارای خصوصیاتی است که آن را از دیگر سگها مجزا میکند.
از نظر ویژگی های بارز این سگ ها، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- بدن عضلانی: سگ های شکاری برای تعقیب و شکار طعمه به قدرت بدنی خیلی بالا نیاز دارند.
- دم بلند: برای تعادل و مانور در هنگام دویدن استفاده می شود.
- گوش های بزرگ: به آنها کمک می کند تا صداها را بهتر بشنوند.
- سر و پوزه کشیده: این امر به آنها حس بویایی قوی تری می دهد.
- هوش بالا و آموزش پذیری: سگ های شکاری باید برای اطاعت از دستورات و انجام وظایف خاص آموزش داده شوند.
- حس بویایی قوی: این امر برای ردیابی و پیدا کردن طعمه ضروری است.
- داشتن غریزه شکار قوی: این غریزه باعث انگیزه مضاعف هنگام تعقیب شکار می شود.
- سرعت و چالاکی: یکی از مهمترین فاکتورها برای انتخاب سگ شکاری مناسب، همین موضوع است.
- قدرت و استقامت: آنها باید برای انجام کارهای طولانی مدت قوی و با استقامت باشند.
معرفی باهوش ترین سگ شکاری
سگهای شکاری دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام مهارت خاصی هم دارند. برخی از نظر هوش از سایرین برتر هستند. در ادامه سه مورد از باهوش ترین سگ های شکاری را معرفی می کنیم:
- نژاد گلدن رتریور (Golden Retriever): این نژاد، نوعی سگ شکاری است که لقب باهوش ترین سگ شکاری را از آن خود کرده و در مقام اول در سطح جهان قرار دارد. البته این نژاد برای ایفای نقش های دیگر هم پرورش داده میشود.
- نژاد ژرمن شپرد (German Shepherd): این سگ در رده باهوشترین سگها، در رده دوم است که در قالب سگ شکاری پلیس مورد استفاده قرار میگیرد. این نژاد سگ شکاری برای کارهایی مثل نگهبانی دادن بی نظیر است. البته در انجام امور امدادی و جستجو، سگ ژرمن شپرد به عنوان سگی باهوش مورد استفاده قرار می گیرد.
- نژاد لابرادور رتریور (Labrador Retriever): این سگ هم سگی فعال است که برای کارهایی مانند کشف مواد مخدر و ردیابی کردن در جایگاه خوبی قرار دارد و در این زمینه در دسته باهوش ترین سگ شکاری قرار میگیرد.
معرفی بهترین نژاد سگ شکاری در ایران
در ایران از قدیم الایام سگ شکاری داشته اند چرا که بسته به نوع معیشت و فرهنگ زندگیشان نیازمند حضور نوعی سگ شکاری بوده اند. اغلب در ایران از سگهای شکاری برای نگهبانی استفاده می کرده اند. امروزه تعداد زیادی از سگهای شکاری ایرانی یا منتقرض شده اند و یا اصالتشان از دست رفته است. اما بهترین نژاد سگ شکاری در ایران، سگهای تازی wolfhound بوده اند.
سگ تازی ایرانی دارای انواع مختلفی بوده از جمله سگ تازی افغانی یکی از آنها است. در مورد خصوصیات سگ تازی ایرانی که بهترین نژاد سگ شکاری در ایران است باید گفت که یک گونه ای از سگسانان است. شبیه روباه یا شغال است که شاید به اشتباه او را سگ تازی نامیده اند. این نژاد در جاهای مختلف آسیا و خاورمیانه با هدف شکار کردن پرورش می یابد. تازی در سرعت همتا ندارد و به راحتی میتوانند حیواناتی مانند آهو و خرگوش را شکار کنند. برخی در مورد وجه تسمیه این سگ بر این عقیده اند که نام آن را از کلمه «تازیدن» و «تاختن» گرفته اند و منظورشان سرعت بالای تازی در دویدن و شکار کردن است. تازی به لحاظ اصالت ایرانی است اما در جاهای مختلف جهان از جمله در افغانستان قابل پرورش است.
نژاد تازی ایرانی دارای گونه های مختلفی است از جمله :
- سگ تازی سلوکی
- سگ تازی کردی
- سگ تازی شرق ایران
- سگ تازی کوسه
- سگ تازی بلوچی
حتما بخوانید :
معرفی ۵ نژاد سگ ایرانی محبوب
نحوه آموزش سگ های شکاری
آموزش سگ های شکاری فرآیندی پیچیده، زمان بر و لذت بخش است که نیاز به صبر و حوصله دارد این آموزش شامل مراحل مختلفی است که به نوع شکار و نژاد سگ بستگی دارد. اولین قدم در آموزش سگ های شکاری، آموزش اطاعت پذیری است. این آموزش شامل دستورات اولیه مانند “بنشین”، “بمان”، “بیا” و “بخواب” است. سگ ها باید یاد بگیرند که از دستورات شما اطاعت کنند، حتی در شرایط شکار. مسئله بعدی آموزش های اجتماعی است که باید به سگ های شکاری داده شود. سگ های شکاری باید با انسان ها، سگ های دیگر و سایر حیوانات آشنا شوند. این امر به آنها کمک می کند تا در هنگام شکار آرام و مطیع باشند. موضوع بعد، آموزش های مرتبط به ردیابی است که سگ ها باید یاد بگیرند که چگونه طعمه را ردیابی کنند.
نکاتی برای آموزش سگ های شکاری
- آموزش سگ های شکاری باید از سنین پایین شروع شود.
- آموزش سگ های شکاری فرآیندی زمان بر است و نیاز به صبر و حوصله دارد.
- از روش های مثبت مانند تشویق و پاداش برای آموزش سگ های شکاری استفاده کنید.
- از تنبیه استفاده نکنید.
- اگر در آموزش سگ های شکاری خود مشکل دارید، با یک مربی سگ مشورت کنید.
نکات مراقبتی از سگ های شکاری
سگ های شکاری به دلیل فعالیت بدنی زیاد و نیازهای خاص، به مراقبت های ویژه ای نیاز دارند. در ادامه مهمترین نکات مراقبتی سگ های شکاری را با هم مرور میکنیم:
- سگ های شکاری به غذای با کیفیت و مغذی نیاز دارند.
- میزان غذای مورد نیاز سگ شما به سن، نژاد، اندازه و سطح فعالیت او بستگی دارد.
- با دامپزشک خود در مورد رژیم غذایی مناسب برای سگتان مشورت کنید.
- سگ شکاری به آب زیادی نیاز دارد پس همیشه آب تازه و تمیز در دسترس سگتان قرار دهید.
- سگ شکاری به فعالیت بدنی زیادی نیاز دارد و باید روزانه چندین بار به پیاده روی یا دویدن برده شوند.
- سگ های شکاری باید به طور مرتب برس کشیده و حمام شوند، این امر به جلوگیری از گره خوردن موها، کثیف شدن و بوی بد کمک می کند.
- باید سگتان را در برابر بیماری های مختلف واکسینه کنید.
- سگ های شکاری به فضای کافی برای زندگی نیاز دارند. آنها باید به حیاط یا فضای باز دسترسی داشته باشند تا بتوانند به طور آزادانه بازی و فعالیت کنند.
سگ شکاری باید چه غذاهایی بخورد؟
سگ شکاری نیاز به داشتن بدن قوی دارد و برای داشتن بدن قوی نیازمند رژیم غذایی مناسب است. اما همه انواع سگهای شکاری نمیتوانند از یک برنامه غذایی پیروی کنند. پس رژیم غذایی این نوع سگها به نژاد آنها بستگی دارد. این را هم باید اضافه کرد که سن سگهای شکاری هر نژاد هم نیازمند رژیم غذایی مخصوص به خود است، که از رژیم غذایی سگهای جوان آن نژاد متفاوت است.
اگر بخواهیم در یک کلمه بهترین غذا برای سگ شکاری را معرفی کنیم، بهترین غذا گوشت است اما سعی کنید که از مواد غذایی دیگر هم در برنامه روزانه او استفاده کنید.
چه غذایی را بیشتر دوست دارند؟
در بحث پیشین در مورد غذای سگ شکاری چیست، اشاره کردیم که آنها گوشتخوار هستند. پس خوردن انواع گوشت قرمز و سفید را دوست دارند. گوشت مرغ که در دسته گوشت های سفید قرار میگیرد، دارای پروتئین خوبی است و هضم راحتی هم دارد. گوشت قرمز بهترین منبع دریافت پروتئین این نوع سگها است. اما هزینه مصرف آن بالا است و باید به صورت برنامه ریزی شده به آنها گوشت قرمز داده شود. میتوان گوشت قرمز را به صورت ترکیبی به سگهای شکاری داد، یعنی آن را با برنج یا سبزیجات پخته و در وعده غذایی به آنها داده شود. احتمالا شنیده اید که جگر برای سگ شکاری منبع فسفر و آهن و انواع ویتامین ها است. اما به یاد داشته باشید هیچگاه جگر خام به سگ شکاری ندهید چرا که احتمال ابتلا به بیماری های انگلی در او افزایش می یابد. ماهی هم گزینه مناسبی برای سگهای شکاری محسوب میشود اما مراقب تیغ های آن باشید. در این صفحه می توانید قیمت روز غذای خشک سگ را مشاهده کنید.
آیا غذای خشک برای سگ های شکاری خوب است
به این نوع سگها می توانید غذای خشک بدهید تا کمبود ویتامین ها و پروتئین ها در بدنشان از بین برود. اما حتما به آنها آب فراوان بدهید تا دچار مشکلات معده و مشکلات دفع گوارشی نشوند.
حتما بخوانید :
راهنمای کامل انتخاب برنامه غذایی سگها
موارد بکاربردن سگ های شکاری
همانطور که در ابتدای این مقاله اشاره کردیم. رابطه سگ شکاری و انسان ها به بیش از ۱۵۰۰۰ سال برمیگردد که یاور همیشه او در شکار بوده است پس اولین مورد کاربری سگ های شکاری، شکار است که برای شکار حیوانات مختلفی مانند خرگوش، آهو، گوزن، گراز وحشی، پرندگان و خزندگان استفاده می شوند. مورد دیگر کاربری این سگ ها، ردیابی است که برای پیداکردن افراد گمشده، مجرمان و حیوانات گمشده استفاده می شود. مورد بعد استفاده در عملیات های جستجو و نجات است. برای جستجو و نجات افراد مدفون شده در زیر آوار، گمشده در جنگل یا کوهستان و یا گرفتار در سیل و زلزله استفاده می شوند.
مورد دیگری که به تازگی از این سگ ها استفاده می کنند، کمک به افراد معلول است. سگ های شکاری برای کمک به افراد معلول مانند نابینایان، ناشنوایان و افراد دارای معلولیت های جسمی استفاده می شوند. با توجه به خصلت و خلق و خوی این سگ، از آنها برای نگهبانی از خانه، اموال و افراد استفاده می شوند.
از این سگ ها در اهداف نظامی هم استفاده می شود. اهدافی مانند ردیابی دشمن، جستجو و نجات سربازان مجروح و کشف مواد مخدر و سلاح استفاده می شوند.
جمع بندی
سگ شکاری یکی از انواع سگ است که برای شکار کردن، ردیابی و… پرورش داده میشود. سگ شکاری اصیل دارای ویژگیهای خاصی است که از جمله آن داشتن بدن قوی است. این نژاد سگ از نظر هوشی قابلیت تقسیم بندی دارند و میتوان گفت که باهوش ترین سگ های جهان جزو همین دسته ها هستند. بهترین نژاد سگ شکاری در ایران، سگ تازی است که در قدرت دویدن نظیر ندارد. در این مقاله در مورد غذای سگ شکاری چیست؟ هم به تفصیل صحبت کردیم. امیدواریم از این مقاله لذت برده باشید.
این مقاله چقدر مفید بود؟
از ۱ تا ۵ امتیاز بدید
میانگین امتیاز: 4.4 / 5. تعداد رأی: 7
اولین کسی باشید امتیاز میده!