بیماری قارچ گربه یک بیماری شایع در بین گربهها به شمار میرود. این بیماری پوستی در صورت حاد شدن وضعیت، صرفاً سطح خارجی پوست را درگیر نمیکند و این امکان وجود دارد که لایههای زیرین پوست را هم تحت تأثیر قرار داده و باعث ایجاد عفونت شود. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید آن است که، بیماری قارچ گربه قابل انتقال به انسان و دیگر حیوانات است. پس ضروری است که سلامت گربه به طور مرتب چک شود. پس اگر شما هم نگران وضعیت سلامتی گربه کوچک و دوست داشتنی خود هستید، تا انتها با این مقاله از مجله وودوو پت همراه باشید.
بیماری قارچ پوستی گربه چیست؟
قارچ گربه نوعی ارگانیسم انگلی است که هاگ تولید میکند و با جذب مواد غذایی از بدن میزبان خود، تغذیه میکند. اما همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، همه انواع قارچ پوستی گربه باعث ایجاد عفونت نمیشوند مگر این که وضعیت بیماری به حالت حاد رسیده باشد و همه آنها هم مسری هم نیستند.
قارچ پوستی گربه دو حالت دارد، یک گونه فقط قسمتی از پوست را درگیر میکند گونه یا گونههای دیگر، کل بدن حیوان را درگیر میکنند. در این حالت دوم حتماً باید به پزشک مراجعه کرد.
انواع عفونت های قارچی پوست در گربه ها
عفونت های قارچی اغلب در انواع مختلف و در بخش های متفاوتی از بدن گربه ظاهر می شود. این به دلایل ایجاد قارچ در گربهها بستگی دارد. از این رو ما در ادامه به بررسی انواع قارچ گربه و علت قارچ پوستی در گربه ها پرداخته ایم:
درماتوفیتوز
درماتوفیتوز شایع ترین عفونت قارچی پوست در گربه ها است. این عفونت های قارچی معمولاً کرم حلقوی نامیده می شوند. کرم حلقوی برخلاف نامش، توسط یک کرم ایجاد نمی شود، بلکه توسط یک قارچ ایجاد می شود. یک ضایعه درماتوفیتوز شامل یک الگوی حلقه مانند از ریزش مو و پوسته پوسته شدن است که به آرامی گسترش می یابد، اگرچه همیشه اینطور نیست. برخی از گربهها ممکن است کرم حلقوی بدون عارضه پوستی یا سایر الگوهای ریزش مو و پوسته پوسته داشته باشند. در صورت آلوده شدن، برخی از گربه ها ممکن است ناقل بدون علامت کرم حلقوی باشند و علائم بالینی بسیار کمی از خود نشان دهند، با این حال هنوز می توانند عفونت را گسترش دهند.
کریپتوکوکوزیس
از دیگر انواع قارچ گربه می توان به کریپتوکوکوزیس اشاره کرد. کریپتوکوکوزیس یک بیماری قارچی است که ممکن است باعث اختلالات تنفسی، سیستم عصبی، مشکلات چشمی و پوستی شود. این نوع قارچ از طریق خاک و مدفوع پرندگان به خصوص کبوتر منتقل می شود.
کوکسیدیوئیدومیکوز
کوکسیدیوئیدومیکوز که به عنوان تب صحرایی نیز شناخته می شود، در مناطق خشک و نیمه خشک ایجاد می گردد. این نوع عفونت معمولاً پس از طوفان و گرد و غبار، باران شدید، ساخت و ساز یا زلزله رخ می دهد. این عفونت قارچی به طور معمول باعث ضایعات پوستی شامل توده های غیر التیام بخش، ریزش مو و زخم های بدخیم می شود.
بلاستومایکوزیس
این عفونت قارچی مشترک بین انسان و دام در درجه اول باعث بیماری تنفسی و عصبی در گربه ها می شود. بلاستومایکوزیس ها همچنین می توانند شبیه توده های پوستی و آبسه در گربه ها باشند. این بیماری معمولاً به کشورهای خاصی آن هم در اطراف حوضه رودخانه ها، دریاچه های بزرگ و مسیرهای دریایی محدود می شود.
کاندیدیازیس
کاندیدیازیس یک ارگانیسم قارچی است که به طور طبیعی روی پوست گربه یافت می شود. این نوع عفونت بیشتر در ارتباط با سرکوب سیستم ایمنی رخ می دهد.
مخمر مالاسزیا
این نوع قارچ به طور ویژه در پوست و گوش رشد می کند. ایجاد آلرژی، شرایط پوستی وخیم و غدد درون ریز و نیز ابتلا به برخی سرطان ها از جمله عوارض این قارچ هستند. گربه های دون رکس که یکی از انواع نژاد گربه خاص و جذاب هستند، بیشتر مستعد ابتلا به این نوع قارچ پوستی می باشند.
اسپوروتریکوز جلدی
اسپوروتریکوز جلدی یک بیماری قارچی مشترک بین انسان و دام است که توده ها و زخم هایی در زیر پوست ایجاد می کند. این زخم های بدخیم معمولاً به بافت زیر پوست نفوذ کرده و اغلب ضایعات تونل مانند را تشکیل می دهند که ممکن است سبب تورم، قرمزی یا عفونت شده و ترشحات خونی یا چرک آلود از خود ترشح کند. گربه های نر معمولا به دلیل قرارگیری در معرض خارها و خاک آلوده به این نوع قارچ مبتلا می شوند. همچنین احتمال انتقال اسپوروتریکوز از طریق دعوا با دیگر گربه ها نیز وجود دارد. اسپوروتریکوز همچنین می تواند بر کبد، ریه ها و استخوان تاثیر بگذارد.
رینوسپوریدیوز
به طور معمول، رینوسپوریدیوز یک بیماری غشای بینی است که می تواند پوست گربه را آلوده کند و باعث ایجاد پولیپ شود.
فئوهیفومیکوزیس
این، گروهی از عفونت های قارچی است که باعث ایجاد توده های پوستی و زخم های بدخیم در اطراف پنجه ها، گوش ها و صورت می شود. این نوع قارچ گاهی اوقات می تواند به سیستم عصبی حمله کند.
میستوما
میستوما عفونتی است که باعث تورم پوست یا بافت شکمی می شود. این نوع قارچ اغلب گربه ها را بعد از آسیب های تروماتیک یا از طریق زخم های ناشی از جراحی آلوده می کنند.
علت ایجاد قارچ گربه؛ چرا گربه به بیماری قارچی مبتلا میشود؟
به طور معمول گربه از سه طریق به این بیماری مبتلا میشود:
- از طریق بلع؛
- از طریق استنشاق؛
- از طریق پوست.
وقتی گربه با حیوانات دیگر که مبتلا به قارچ هستند در ارتباط باشد، به این بیماری مبتلا میشود. حتی اگر با مدفوع آنها هم مواجه شود احتمال ابتلا در او بالا میرود. زمانی که سیستم ایمنی بدن او ضعیف باشد به همان اندازه احتمال ابتلا او به بیماریهای قارچی بالا میرود. اگر بدن گربه دارای زخم یا بریدگی باشد هم باعث میشود به بیماری قارچی مبتلا شود. همچنین اگر بنا به هر علت قارچ در خاک وجود داشته باشد و توسط گربه بوییده یا بلعیده شود، او به بیماری قارچی مبتلا خواهد شد. از این رو لازم است تا خیلی مراقب سلامت گربه خود باشید. علاوه بر این ها، گیاهان مضر برای گربه ها نیز می توانند خطر ابتلا به بیماری را برای این موجودات دوست داشتنی افزایش دهند.
9 علائم بیماری قارچ گربه
نمیتوان به صورت صد در صد علائمی را برای بیماری قارچ پوستی گربه برشمرد اما شایعترین نشانهها و علائم قارچ پوستی گربه به شرح زیر هستند:
- خارش زیاد پوست
- وجود گرههای زیر پوستی یا اصطلاحاً وجود کیست
- قرمزشدن پوست
- تیرهشدن پوست
- ریزش مو
- کچلی به شکل تکهای، دایرهای و یا کلی
- چربشدن پوست
- وجود ضایعات پوستی با ترشحات غیرعادی و بوی نامطبوع
- ملتهب شدن ناخن یا پنجهها
هر زمان این علائم گفتهشده را مشاهده کردید، بلافاصله به دامپزشک مراجعه کرده و روند درمان قارچ پوستی گربه را آغاز کنید. برای درمان قارچ گربه روشهای مختلفی وجود دارد از جمله درمان قارچ گربه در خانه که توصیه میکنیم این کار را به صورت خودسرانه انجام ندهید و حتماً به دامپزشک مراجعه کنید.
روشهای تشخیص قارچ گربه چیست؟
وجود نشانههای ذکرشده میتواند راهنمایی باشند بر این که گربه بیمار شده است. اما صرفاً هم تشخیص قارچ در گربهها از روی این علائم امکان پذیر نمی باشد. برای اطمینان از ابتلا گربه به مشکلات قارچی باید به دامپزشک مراجعه کرد. او هم با اقدامات پزشکی لازم به نتیجهگیری درستی رسیده و در صورت مثبتبودن نتیجه آزمایشات، درمان قارچ پوستی گربه را آغاز میکند.
برای تشخیص و سپس درمان سریع قارچ گربه، دامپزشک از نور ماوراء بنفش استفاده میکند. مشکلات ایجادشده در اثر قارچ زیر این نور تغییر رنگ میدهند و پزشک قادر به تشخیص صحیح است. گاهی اوقات هم نمونهبرداری از گربه انجام میگیرد.
راه های درمان قارچ پوستی گربه
اگر بیماری قارچی گربه به مرحله حاد نرسیده باشد، معمولاً خودش فرایند بهبودی را طی خواهد کرد. در این مرحله درمان خانگی قارچ پوستی گربه هم میتواند صورت بگیرد. مثلاً موهای گربه را کوتاه کنید و آنها را دور ریخته تا از سرایت به انسان و سایر حیوانات پیشگیری کنید.
برای درمان قارچ گربه در خانه میتوانید از شامپوهای ضدقارچ استفاده کنید. جای خواب و جای بازی گربه را هم ضدعفونی کنید. به این صورت درمان قارچ گربه موفقیتآمیز خواهد بود.
اگر درمان قارچ گربه در خانه جوابگو نبود به کلینیک مراجعه کنید و درمان قارچ در گربه را به شکل اصولی پیگیری کنید.
چنانچه بخش کوچکی از پوست گربه با قارچ درگیر شده باشد درمان سریع قارچ گربه با یک لوسیون یا کرم انجام میگیرد. هر زمان هم که خواستید لوسیون یا کرم را روی پوست گربه بمالید، حتماً از دستکش یکبار مصرف استفاده کنید.
برخی اوقات مشکل پوستی گربه حاد شده و با لوسیون و کرم قابل درمان نیست، از این رو طول درمان قارچ گربه طولانی تر خواهد بود. در این شرایط پزشک برای درمان قارچ گربه داروی خوراکی تجویز میکند. داروهایی از قبیل تریبینافین، گریزوفولوین، ایتراکونازول و کتوکونازول. اغلب اوقات درمان قارچ در گربه با مصرف داورهای نامبردهشده به راحتی انجام میگیرند.
انتقال قارچ از گربهها به انسان
بیماری خراش گربه یا چنگ گربه (Cat scratch disease) توسط یک باکتری به نام Bartonella henselae ایجاد می شود که ممکن است در بزاق و بدن گربه های آلوده حمل شود. همانطور که از نام آن پیداست، این عفونت باکتریایی معمولاً از طریق خراش از گربه به انسان منتقل می شود، اگرچه می تواند از طریق زخم های گازگرفتگی و زمانی که گربه زخم های باز شخص را می لیسد نیز منتقل می شود. در میان گربه ها، این باکتری بیشتر از طریق نیش کک های آلوده گربه منتقل می شود و ممکن است در مدفوع این کک ها نیز یافت شود که در صورت قرار گرفتن در معرض زخم باز در گربه یا انسان، می تواند منبع عفونت باشد.
افراد مبتلا به این بیماری معمولاً دچار تورم و احتمالاً تاول در محل گزش یا خراش می شوند. غدد لنفاوی در ناحیه زخم ممکن است متورم و دردناک شوند و افراد مبتلا ممکن است تب، سردرد، درد عضلات و مفاصل، خستگی و کم اشتهایی را تجربه کنند. بزرگسالان سالم به طور کلی بدون عوارض پایدار بهبود می یابند، اما ممکن است چندین ماه طول بکشد تا بیماری به طور کامل از بین برود. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند ممکن است از عواقب شدیدتری رنج ببرند، از جمله عفونت چشم، مغز و قلب. موارد شدید این عفونت ممکن است برای رفع نیاز به آنتی بیوتیک درمانی داشته باشد.
راههای پیشگیری از بیماری قارچ پوست گربه
داشتن گربه در خانه نیازمند مراقبتهای خاصی است تا به بیماریهایی چون بیماری قارچی پوست مبتلا نشود. در ادامه به برخی از راههای جلوگیری از مبتلاشدن گربه به قارچ اشاره کردهایم:
- ناخنهای گربه را به شکل مرتب کوتاه کنید؛
- برای پیشگیری از خراش پوست گربه، او را به شکل ایمن نگهداری کنید؛
- اگر به هر علت پوست گربه خراشیده شد، حتماً محل آسیبدیده را ضدعفونی کرده و شستشو دهید؛
- سعی کنید تا میتوانید غذای پختهشده به گربه بدهید و یا از غذاهای آماده استفاده کنید. فروشگاه وودوو پت با ارائه بهترین و باکیفیت ترین غذای گربه می تواند به شما در این زمینه کمک کند. برای آگاهی از قیمت غذای خشک گربه تنها کافیست به صفحه ای با همین عنوان در وب سایت وودوو پت مراجعه نمایید؛
- محل دستشوییرفتن او را به شکل مرتب تمیز کنید؛
- در نهایت اگر علائم ابتلا به قارچ در گربه مشاهده کردید، در اسرع وقت به دامپزشک مراجعه کنید.
جمعبندی
بیماری قارچ پوستی شایعترین مشکل در گربهها است. درمان قارچ پوستی گربه زمانی آغاز میشود که پزشک در این مورد به یقین رسیده باشد. گاهی اوقات پروسه درمان قارچ در گربه طولانی است و برخی اوقات هم درمان سریع قارچ گربه در خانه یا در کلینیک با استفاده از لوسیون و یا کرم انجام میگیرد. اگر تصمیم به درمان قارچ گربه در خانه دارید، حتماً با احتیاط این کار را انجام دهید چرا که بیماری قارچ گربه قابل انتقال به انسان و سایر حیوانات است. حتماً در زمان مراقبت از گربه از دستکش یکبار مصرف استفاده کنید.
اما توصیه اصلی این است که گربه را به صورت ایمن نگهداری کرده و محل زندگیش را به صورت مرتب ضدعفونی کنید تا به بیماریهایی مثل قارچ پوستی مبتلا نشود و نیازی به درمان قارچ گربه هم وجود نداشته باشد.
منبع: +
این مقاله چقدر مفید بود؟
از ۱ تا ۵ امتیاز بدید
میانگین امتیاز: 3.7 / 5. تعداد رأی: 35
اولین کسی باشید امتیاز میده!